Hoe lang gaan spanelastieken mee?

Dit hangt van diverse factoren af. Om er een paar te noemen: de belasting per elastiek, de voor-spanning op de spanner in gemonteerde toestand (te hoge spanning is niet aan te raden), zonlicht, weers-/buitenlucht omstandigheden etc. Het materiaal van de buitenmantel van het toegepaste elastiek speelt ook een belangrijke rol.

ElastiFix elastieken met een high tenacity polyester buitenmantel gaan vele jaren mee. 4 tot 6 jaar is geen uitzondering.

Welke lengte elastieken moet ik kiezen?

Zie de tabellen op website ElastiFix onder: klik hulp bij het bepalen van de juiste lengte.

Waarom Zwanenhals elastieken toepassen?

Zwanenhals elastieken zijn sterker dan andere spanelastieken. De windbelasting op de doeken wordt verdeeld over het aantal gebruikte spanelastieken. De belasting per elastiek wordt bij een zwanenhals-uitvoering via de haak verdeeld over 4 strengen elastiek. Daardoor zijn deze sterker dan de gebruikelijke spanelastieken: hier wordt maar aan 2 strengen getrokken bij het uitbollen van het doek.

Waar kan ik terecht voor uitzonderlijk kleine of grote spanners?

Via het contact formulier kunt u niet-standaard maten aanvragen. U krijgt dan van ons een prijs en een levertijd.

Als ik toch een andere lengte spanelastiek nodig heb, kan ik dan de verkeerd bestelde terugsturen?

Zijn de spanelastieken nog niet gebruikt dan kunt u kontakt met ons opnemen en proberen wij met u een oplossing te vinden.

Kunnen spanelastieken kapotgaan?

Zeker! Wanneer er bijvoorbeeld te weinig spanelastieken in een spandoek zitten, waardoor de belasting per spanelastiek boven de maximale belasting komt, gaat een spanner kapot. Ook is het zo dat onder invloed van UV de rubber kern aangetast wordt. Hoe beter en fijner de mantel is hoe langer de elastiek in goede konditie blijft.

Rubbers zonder mantel, zoals TIR rubbers gaan sneller kapot, omdat hier het rubber niet beschermd wordt. Er onstaan na verloop van tijd kleine scheurtjes in de rubber en uiteindelijk knappen ze kapot. Wel kan dit fenomeen vertraagd worden door bij de fabricage van TIR rubbers er UV beschermende komponenten aan toe te voegen.

Als ik heel urgent spanelastieken nodig heb?

Dan nodigen we u uit kontakt met ons op te nemen. Veelal kunnen we in een dag of soms vlugger de benodigde spanelastieken voor u maken en uitleveren.

Welke zeiloog-afstand moet ik voor mijn toepassing gebruiken?

ElastiFix heeft een zeiloog-calculatie programma beschikbaar die afhankelijk van de situatie (gevel-frame of vrijstaand frame, hoogte van het frame, locatie van het frame, hogere risico’s ivm snelweg of wandel-boulevard, aan de kust of land-inwaards) de juiste afstand tussen de zeilogen berekend.

Wat vind je van goedkope spinhaken: kan ik die niet beter gebruiken?

Wanneer een spandoek maar een korte tijd hoeft te hangen, of het spandoek hangt binnen, dan kunt u goedkope spanners inzetten. Wil men geen risico’s nemen dan is het aan te raden een betere kwaliteit spanelastiek te gebruiken.

Hoe weet je nou welke spanner je moet toepassen?

Hangt af van de gewenste spanruimte: StormFix, TornadoFix en Zwanenhals spanners kunnen toe met een kleinere spanruimte. Verder hangt het af van de te verwachten windbelasting op het doek. Bijgaande tabel geeft de treksterktes weer van de ElastiFix spanelastieken. Bij een hoge windbelasting op het doek is het raadzaam zo sterk mogelijke spanners te selecteren.